Country muziek, ook wel Country and Western genoemd, is een Amerikaanse populaire muziekstijl die zijn oorsprong vindt op het platteland in het zuiden en westen van Amerika in het begin van de 20e eeuw.

De term “Country and Western”, later afgekort tot Country, werd geadopteerd door de platenindustrie in 1949 als vervanging van de term “Hillbilly Music”

De roots van de Country muziek liggen in de ballads, folk songs en populaire songs die de Engelse, Schotse en Ierse kolonisten meebrachten naar de Appalachians en andere gebieden in het zuiden van Amerika.

Ontspanning na hard werken
Na een week hard werken maakten ze samen muziek op de porch met gitaar, viool, banjo en mondharmonika.

Begin jaren ‘20 nam violist John Carson zijn traditional string band music op, gevolgd door Roy Acuff, de eerste Country zanger, the Carter Family en Jimmie Rodgers. Dit groeide uit tot de dansmuziek van bands als Bob Wills and his Texas Playboys die voor het eerst gebruik maakten van drums en elektrische gitaar.

In de jaren ‘30 brachten zingende cowboys als Gene Autry en Roy Rogers de muziek naar het witte doek en wereldwijd kon men kennismaken met Western films en…Country muziek.

In de jaren ‘40 werd er Jazz aan toegevoegd en ontstond de Western Swing en ook de Honky Tonk style, een meer ruigere vorm met o.a. Ernest Tubb en Hank Williams, veroverde de wereld.

Nashville: de bakermat
Nashville was jarenlang de bakermat van de Country muziek, maar lijkt na de jaren ‘90 meer op een muziekfabriek, waar uiterlijk en snelle hits zonder gevoel belangrijker zijn dan oprechte, recht-uit-het hart Country.

Inmiddels is Austin, Texas HET gezicht van de Country muziek met namen als Waylon Jennings, Willie Nelson, Gary P. Nunn en Junior Brown.

De pedal-steel: country op zijn best
Een van de belangrijkste smaakmakers in de Country is, naast de viool, de pedal-steel, een afgeleide van de Hawai gitaar, met voet- en kniepedalen. Buddy Emmons was een van de belangrijkste figuren in de ontwikkeling van dit prachtige instrument en zijn spel is ongeevenaard en zeer herkenbaar.

Onze pedal-steelspeler, Bert Witkop, speelt als beste in Europa op de echte, authentieke wijze, zoals Buddy Emmons het bedoeld heeft.

En daar zijn we heel trots op!


De geschiedenis van de Country muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *